Debosnizacija Libana?

Ako od prosječnog pripadnika bosanskohercegovačke komentatorske kaste naručite osvrt na zbivanja u šumi, vrlo je vjerovatno da će ovaj pisati o padu pojedinih stabala, ali da se neće zadržavati na jednoj važnijoj činjenici – naime, da šuma raste. To je donekle i shvatljivo: lom i tresak su opisivi »događaji« smješteni u vremenu i prostoru, i o kojima se može izvještavati, dok promjene primjetne samo u dugom trajanju nemaju u sebi ništa atraktivno, a pogotovu senzacionalno… (dalje).

Žrtvovanje žrtve

Nikad nijedan balkanski političar nije bio u izglednijoj prilici da dobije Nobelovu nagradu za mir nego što je danas, potencijalno, Aleksandar Vučić… (dalje).

Dejtonska BiH u 622 riječi

Kako je to više puta isticao lord Jeremy Ashdown, bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Dejtonski mirovni ugovor, čiju dvadesetu godišnjicu potpisivanja obilježavamo 14. decembra 2015, imao je glavni i neposredni cilj da zaustavi rat, i u tome je u potpunosti uspio, ali se njegov Aneks IV, poznat kao Dejtonski ustav, pokazao kao najveća smetnja u izgradnji ustavne demokratske države… (dalje).

Pleho, Srbine, balije su uz tebe

1. jula 1992, u ratnom Sarajevu, objavio sam u Oslobođenju tekst s naslovom “Što se više mijenja, to je više isto”, u kome sam analizirao Plat­formu za djelovanje Predsjed­ništva Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima predstavljenu javnosti nekoliko dana ranije. Ne dovodeći u pitanje dobre namjere članova Predsjedništva RBiH, prigovorio sam im “istočni grijeh bosanskohercegovačke politike” — neshvatanje nacionalnog pitanja… (dalje).

Amerikanci otkrili Ameriku

Sasvim dobro mogu da zamislim inženjera koji je, polazeći iz nekog neobjašnjivog razloga od “aksioma” da je dva i dva sedam, napravio statički proračun za svoju građevinu… (dalje).

Početna