Šta zamjeram Predragu Kojoviću

Gornji je naslov, naravno, svojevrsna prevara, ono što se na engleskom zove a hook a na francuskom l’accroche. Računam, naime, da će mnogi čitalac pohitati da zbog takvog naslova, i nakon početnog šoka, otvori tekst i vidi šta jedan lojalan član Naše stranke zamjera predsjedniku koga je dosad bezuslovno podržavao u svim okolnostima, a to je već pola posla: velika je vjerovatnoća da će taj čitalac do kraja pročitati ovaj napis u kome ja Predragu Kojoviću zapravo ne zamjeram ništa, ili veoma malo… (dalje).

Imenjak

Cijeli mjesec oktobar 2018. bio je, u Kotlini, obilježen izostankom jednog događaja. Dok je užasnuti Svijet brujao o državnom zločinu koji su počinile vlasti Saudijske Arabije, čiji su izvršioci u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubili i raskomadali novinara Džemala Hašukdžija, bosanskohercegovački muslimani nisu se okupili pred ambasadom ove kraljevine da izraze prosvjed zbog tog gnusnog čina… (dalje).

Antiamerikanizam

Početkom 1980-ih godina u nekim zemljama zapadne Evrope nastao je širok građanski pokret za jednostrano nuklearno razoružanje, koji se naročito zalagao za povlačenje američkih nuklearnih raketa srednjeg dometa iz Velike Britanije… (dalje).

Banjalučki arzuhal

Godine 1976. objavio je 25-godišnji francuski politolog i historičar Emmanuel Todd ogled Konačan pad, u kojem je najavio “dekompoziciju sovjetske sfere”. Do svojih zaključaka došao je na osnovu mnoštva raznorodnih podataka, ne analizirajući sovjetske (lažirane) statistike već tendencije u jednom dužem razdoblju (npr. porast stope samoubistava, smrtnosti dojenčadi itd.), rekonstruirajući raspoloženje stanovništva na osnovu djelâ sovjetske naučne fantastike koja uglavnom nisu bila cenzurirana i naslućujući potpunu dezorganizaciju aparata planske privrede na osnovu bizarnih činjenica kao što je isporuka, sa Istoka, cijelog tovara desnih cipela…(dalje).

Pohvala suzdržanosti

Pamćenje je varavo, i možda mi se samo čini, ali je Fikret Karčić otkad ga znam – dakle, više od četrdeset godina – prilazio proizvodima ljudskog duha jednako kao i danas, bez neumjerenog oduševljenja za stvari koje je odobravao i bez ostrašćenih osuda stvari koje nije odobravao… (dalje).

Dakle: Šarčević

U razgovoru i izravnom obraćanju, oslovljavanje ne predstavlja problem — autor povodom čijeg smo se djela danas okupili za mene i za moju generaciju uvijek je bio, i ostaje, »gospodin profesor«. No kada o njegovom djelu govorimo u trećem licu, čak i u njegovom prisustvu, prihvatanjem te prakse nanosimo mu, na neki način, nepravdu… (dalje).

Sedamdeset godina Daniela Bučana

Sasvim je neprilično, i čak na granici dobrog ukusa, kada autor pozvan da pozdravi nekog slavljenika iskoristi priliku da govori (i) o sebi. Ipak, u ovom slučaju — kada obilježavamo sedamdesetu godišnjicu rođenja Daniela Bučana — ja to ne mogu izbjeći. Jer, meni se ovo događa već drugi puta, u istom prostoru i u prisustvu istih ljudi… (dalje).

Početna