Beskorisni idiot

Nedovršeni serijal »Antiamerikanizam«, koji ispisujem već nekoliko godina, nedavno je prikazao Suad Beganović u tekstu »Zablude jednog liberala«, objavljenom na sajtu Prva smjena čiji su urednici sebi dali u zadatak, dok čekaju »lokomotivu historije«, da se suprotstavljaju nacionalizmu i kapitalizmu ostajući, naravno, »vjerni ideji lijeve misli, demokratskog uređenja, radničkih prava, antifašizma, progresa, emancipacije i borbe za marginalizovane skupine«. Na ovom samoodređenju insistiram jer je karakteristično za ljevičarski dogmatizam svake vrste, pa i ovaj čije su žrtve Suad Beganović i urednici Prve smjene.… (dalje).

Komšić u Bugarskoj

Teško da ima obaviještenih osoba starijih od 40 godina koje se ne sjećaju da je 2006. godine Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, minirao u Predstavničkom domu PS BiH tzv. Aprilski paket, jedinstvenu priliku da se barem djelomično reformira glomazni institucionalni aparat naše zemlje, racionaliziraju procedure skupštinskog odlučivanja i ukupan politički proces saobrazi evropskim demokratskim standardima. Ono, međutim, čega se niko ne sjeća, jer je nestalo iz kolektivnog pamćenja kao beskorisno, jesu razlozi koje je Silajdžić u to vrijeme navodio pravdajući svoju odluku… (dalje).

Novi život starih tekstova

Nakon reakcija izazvanih Programskom deklaracijom Stranke demokratske akcije u kojoj je navodno najavljen zaokret ka »građanskoj državi«, urednici Prometeja smatrali su da je korisno da na svom portalu objave (20. septembra) moj tekst »Došao šejtan po svoje«, napisan prije nešto više od 13 godina (Dani br. 452, 10. februara 2006, ss. 18-20). Uredničkom intervencijom, nadnaslov teksta iz Dana, »Zašto BiH (nažalost) ne može biti građanska demokratija«, postao je na Prometeju njegov naslov… (dalje). 

Viđenje i vađenje

Kada se nedavno našao – opet! – na meti napadâ balijskog političkog šljama, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović morao je da sa skupštinske govornice objašnjava široj javnosti da on, suprotno onome što tvrde poštovaoci jednog ustaškog ideologa, nije četnik. Sasvim u duhu vremena, taj njegov istup, emotivan i ličan, izazvao je mnogo više pažnje i izraza solidarnosti nego desetine korisnih inicijativa stranke u kojoj Kojović djeluje već deset godina… (dalje).

Karcinom kao lijek za rak

Turski politički magazin na bosanskom jeziku Stav često piše, različitim povodima, o “komunističkoj vladavini”, tj. o razdoblju 1945-1990. u bosanskoj/jugoslavenskoj povijesti. O tome kako je Bosni, Muslimanima i muslimanima u njoj bilo pod komunizmom uredništvo Stava, razumljivo, ne propituje ondašnje bosanskohercegovačke komuniste od kojih su neki, suprotno svim očekivanjima, još uvijek živi, već se u potpunosti pouzdava u sudove koje o tome izriču muslimanske žrtve komunizma i njihovi biološki i duhovni potomci… (dalje).

Slon u dnevnom boravku

Ne uspijevam da se sjetim gdje sam, u ranoj mladosti, pročitao — ili od koga sam čuo — anegdotu o Marku Twainu koji je, kao novinar-početnik u Missouriju, dobio zadatak da navečer pogleda predstavu u lokalnom pozorištu, napiše kritiku i donese je sutra ujutro uredniku… (dalje).

Početna